Przechowywać w piwnicy do 10 lat. Nie ma potrzeby dekantacji przed podaniem.uwodzącye zmiażdżone jeżyny, słodkie przyprawy do pieczenia i wiśnie nasączone brandy oszałamiają nos, w trakcie gdy podniebienie oferuje jędrne, pełne ciało, miękkie taniny i skoncentrowane smaki dzikich owoców leśnych, cassis i rodzynek.
To prawidłowo zbudowane wino ma odważną osobowość, która najlepiej komponuje się z pokaźnymi potrawami, takimi jak pappardelle z ragu z dziczyzny lub rigatoni bolognese.Amadio Fasoli założył rodzinną winiarnię w 1925 roku, kiedy zaczął produkować wino dla lokalnych barów na swojej farmie owocowo-warzywnej w dolinie Illasi niedaleko Werony.
Dziś czwarte pokolenie rodziny Fasoli z miłością kreuje to genialne Amarone z winogron Corvina, Corvinone i Rondinella, które są uprawiane przez lokalnych rolników, którzy współpracują z posiadłością od dziesięcioleci.Flagowe czerwone wino regionu Veneto, Amarone Fasoli, powstaje poprzez suszenie winogron w małych drewnianych skrzynkach przez 5 do 6 miesięcy po zbiorach.
Następnie wino jest fermentowane i dojrzewa w dębowych beczkach poprzez co najmniej trzy lata. W ten sposób powstaje mocne czerwone wino, które można przechowywać w piwnicy przez kolejne dziesięć do piętnastu lat, aby wino mogło się dalej rozwijać i ewoluować.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Amarone Valpolicella Corte del Pozzo 2017. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.