Przechowywać w piwnicy do 10 lat. Podawać schłodzone. Barwna historia Far Niente rozpoczęła się w 1885 roku, kiedy to posiadłość została założona poprzez poszukiwacza złota Johna Bensona. Benson zatrudnił architekta Hamdena McIntyre'a, który spełnił jego marzenia o zbudowaniu znacznej kamiennej winiarni, której nadał sugestywną włoską nazwę oznaczającą "bez troski".
Nieruchomość została następnie opuszczona w czasach prohibicji i pozostawiona opuszczona przez dziesięciolecia, aż została kupiona przez Gila i Beth Nickel w 1979 roku. Dzisiaj Far Niente jest uważany za wzorcowego producenta Napa Chardonnay, pozyskując owoce do tej butelki z chłodnego regionu Coombsville na wschód od miasta Napa.
Warunki są tu podobne do Carneros, z wpływami oceanicznymi i korzystnie przepuszczalnymi glebami żwirowymi i popiołami wulkanicznymi. Owoce zbierane są ręcznie i transportowane do winiarni w niepokaźnych pojemnikach, a dokładna selekcja winogron gwarantuje, że tylko najkorzystniejsze trafiają do tego wina.
Fermentacja odbywa się w zbiornikach ze stali rdzoodpornej o kontrolowanej temperaturze, po czym wino jest przenoszone do nowych beczek z francuskiego dębu, gdzie leżakuje poprzez 7 miesięcy na osadzie drożdżowym.
Kwiaty brzoskwini, dojrzałe owoce tropikalne i cytrusy dominują w profilu smakowym wraz z nutami tostów i przypraw pochodzących ze starzenia w beczkach. Kremowa konsystencja i przeciętne ciało kończą się długim, obszernym finiszem z nutami krzemowej mineralności.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Chardonnay 2022. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.