Proszę pić dzisiaj albo przechowywać w piwnicy do 30 lat. Zaleca się dekantację poprzez pół godziny.Położona w samym sercu regionu winiarskiego Progreso w departamencie Canelones w Urugwaju posiadłość Familia Deicas obejmuje ponad 60 hektarów winnic.
Tutaj producent, zarządzana aktualnie poprzez trzecie pokolenie rodziny, uprawia kilka odmian winogron, w tym Tannat, najistotniej reprezentatywny szczep w kraju.Preludio to najbardziej reprezentatywne wino firmy, wyprodukowane z mieszanki Tannat, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot i Petit Verdot.
Winogrona są selekcjonowane i zbierane ręcznie. Po około 3-tygodniowej maceracji i fermentacji, wino leżakuje w beczkach w starożytnych podziemnych piwnicach posiadłości przez około 24-30 miesięcy, z sześciomiesięczną selekcją najlepszych beczek, przed ostateczną mieszanką.Wino ma intensywny odcień z czerwono-fioletowymi odcieniami i fioletowymi refleksami.
W nosie wino jest złożone i trwałe z nutami dojrzałych jagód, kwiatów, przypraw i kawy. Na podniebieniu jest skoncentrowane i pełne, krągłe i miękkie, z gustownymi taninami i długim finiszem, który przypomina nuty owocowe.
Można się nim delektować dzisiaj z grillowanym mięsem i mostkiem wołowym, lecz może atrakcyjnie ewoluować w ciągu kilku dekad w piwnicy.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Preludio barrel select tinto 2017. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.