Przechowywać w piwnicy do 10 lat. Nie ma zapotrzebowania dekantacji przed podaniem.Escorihuela Gascon, jeden z pierwszych producentów, który zaczął kreować 100% wina Malbec w latach 40-tych XX wieku, jest najstarszą winiarnią w Mendozie, która działa do dziś.
Posiadłość została założona w 1884 roku w dzielnicy Godoy Cruz w Mendozie i szczyci się znakomitymi winnicami w podregionach Agrelo i Altamira. Wysokie położenie i chłodząca bryza z Andów powodują, że winogrona dojrzewają powoli i zachowują dużo świeżości i aromatów.
Ten bardzo modny Malbec ma dużą, odważną osobowość dzięki oryginalnemu terroir Mendozy, który pomaga rozwijać poprawnie zbudowane czerwienie z dojrzałymi taninami i stanowczo gładką teksturą. Wino dojrzewa w dębowych beczkach przez 12 miesięcy, żeby nadać mu dodatkowy szlif i subtelne nuty cynamonu, goździków i przypraw do pieczenia.
W nosie kuszące nuty przypalonego karmelu, cassis i czarnej śliwki, a pierwszy łyk ujawnia pełne ciało, gładkie wejście i szczególnie długi finisz z dużą ilością słodkich przypraw i nut tytoniowych. Pyszne do picia dzisiaj z daniami z czerwonego mięsa, takimi jak stek lub wołowina bourguignon, to intensywne wino może być na dodatek przechowywane w piwnicy przez kolejne 8 lat.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Limited Production Malbec 2021, AR-EG-210002. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.