Przechowywać w piwnicy przez 10 lat lub dłużej. Zdekantować do godziny przed podaniem. Jest to żywe czerwone wino z regionu rzadko spotykanego na międzynarodowej scenie winiarskiej. Jest to mieszanka winogron Listan Negro i rodzimych winogron kanaryjskich, uprawianych na skałach wulkanicznych w dzikim atlantyckim terroir Wysp Kanaryjskich.
W kieliszku ma idealny rubinowo-czerwony odcień i początkuje się od zapachów czerwonych jagód, kwaśnej czerwonej wiśni i suszonych kwiatów, z nutami pieprzu i przypraw. Koncepcja Envínate powstała w 2005 roku, kiedy to czterech winiarzy spotkało się na uniwersytecie w Alicante.
Ich projekt jest podzielony pomiędzy Wyspy Kanaryjskie i Ribeira Sacra w północno-zachodniej Hiszpanii, obie lokalizacje są pod silnym wpływem Oceanu Atlantyckiego. Celem czteroosobowego zespołu jest tworzenie bezkompromisowych, szczerych win, które odzwierciedlają te dzikie terytoria, a osiągają to, pracując wyłącznie ręcznie i pozostawiając winorośl bez szkolenia.
Taganán Tinto jest soczysty na podniebieniu, pełen świeżej kwasowości, jedwabistych tanin i owocowych smaków. Na początku wyczuwalna jest kwaśna czerwona wiśnia i czerwona porzeczka, a następnie nuty suszonych płatków róży i białego pieprzu.
Mieszanka została zgromadzona z winorośli w wieku od 50 do 150 lat i jest idealnym partnerem do pieczonej jagnięciny, ostrych serów lub bogatych dań rybnych.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Taganan Tinto 2022. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.