Przechowywać w piwnicy do 10 lat. Zdekantować do godziny przed podaniem. To delikatne czerwone wino powstało w 100% z Listan Negro, rzadszego hiszpańskiego szczepu, który rośnie najczęściej na Wyspach Kanaryjskich.
Pochodzi z dwóch oddzielnych parceli, obie ponad 100-letnie, rosnące na czarnych wulkanicznych glebach. W nosie wyczuwalne są konkretne nuty owocowe, z dzikimi czerwonymi jagodami, białym pieprzem, skórką cytrusową i nutami suszonych kwiatów.
Pomysł na Envínate (w tłumaczeniu „wino dla siebie") powstał w 2005 roku, kiedy czterech winiarzy spotkało się na kursie enologicznym w Alicante. Projekt sięga od krańca do krańca terytorium Hiszpanii - jest podzielony pomiędzy Wyspy Kanaryjskie i Ribeira Sacra w północno-zachodniej Hiszpanii.
Ludzie z Envínate kreujeją czyste wina, które odzwierciedlają te dzikie terytoria o zabarwieniu atlantyckim, pracując wyłącznie ręcznie i pozostawiając winorośl bez szkolenia i nieokiełznaną. W ustach Migan Tinto jest pokaźne i owocowe, pełne nut czerwonej wiśni, suszonych grzybów, żurawiny, pieprzu i przypraw.
Taniny są delikatne i jedwabiste, połączone ze świeżą kwasowością. Przed butelkowaniem wino spędziło 11 miesięcy leżakując we francuskim dębie. Genialny dobór dla tych, którzy szukają nowego, rzadkiego hiszpańskiego szczepu - proszę rozważyć połączenie go z tagine z jagnięciny, kiełbasą chorizo albo ostrym serem.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Migan Tinto 2022, ES-EN-220005. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.