Przechowywać w piwnicy do 10 lat. Zdekantować do godziny przed podaniem. Jest to rzadkie hiszpańskie wino, niezwykła mieszanka rodzimych winogron z Wysp Kanaryjskich uprawianych na glebach wulkanicznych.
Składa się z zasady z Listan Negro (50%), następnie 48% Negramoll i 2% Listan Blanco. Zapachy czerwonej porzeczki, wiśni i żurawiny mieszają się w nosie z nutami czystych minerałów i suszonych ziół. Envínate oznacza „wino dla siebie", a koncepcja winnicy narodziła się w Alicante w 2005 roku, gdzie czterech głównych winiarzy spotkało się na uniwersytecie.
Czteroosobowy zespół dąży do tworzenia win o świeżym, ascetycznym charakterze, który osiąga się przez pozostawienie winorośli dzikiej i przerywanej, a także zbieranie winogron wyłącznie ręcznie. Projekt rozciąga się od Wysp Kanaryjskich na południu po Ribeira Sacra na północy, oba terroir o atlantyckim zabarwieniu i niewykorzystanym potencjale.
Soczysty i szczególnie pijalny La Santa de Ursula jest pełen aromatów czarnej porzeczki, czerwonych jagód, skóry i silnej mineralności. W ustach jest napięte i drżące, z drobnoziarnistymi taninami. Finisz jest długi, z nutami przypraw.
ukazuje inną stronę Hiszpanii, wytwarzaną z wielką wprawą. To wino jest idealne do łączenia z dziczyzną, kiełbasą chorizo albo twardym i ostrym serem.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla La Santa de Ursula 2022. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.