Pić dzisiaj albo przechowywać w piwnicy do 18 lat. Zdekantować 1 godzinę przed podaniem. Winiarnia Emilio Moro, jedno z największych nazwisk we współczesnej Ribera del Duero, od pół wieku stwarza bogate czerwone wina z konwencjonalnego szczepu Tempranillo w regionie.
Posiadłość jest obecnie prowadzona przez trzecie pokolenie rodziny Moro, reprezentowane poprzez José i Javiera Moro i ich ojca, Emilio. Rodzina ma 5 hektarów najlepszych winnic Tempranillo zasadzonych przez ich dziadka w niepokaźnym miasteczku Pesquera de Duero.
Wino Malleolus de Valderramiro rodziny Moro pochodzi od łacińskiego słowa "nieznaczna winnica" i odnosi się do rodzinnej praktyki tworzenia win z wyjątkowych cech ich ziemi. Jest to wino z pojedynczej winnicy Pago de Valderramiro, która została zasadzona prawie sto lat temu, w 1924 roku.
Intensywny klimat kontynentalny w Ribera del Duero w połączeniu z tymi starymi winoroślami zapewnia, iż winogrona są wyjątkowo skoncentrowane, a równocześnie wspaniale zbalansowane ze świeżością i gładkimi taninami.
Młode wino po fermentacji przenoszone jest do beczek z amerykańskiego dębu, żeby przejść fermentację malolaktyczną, która dodaje uzupełniającej złożoności i pomaga zmiękczyć taniny. Następnie wino trafia do beczek z dębu francuskiego, gdzie spędza 18 miesięcy, żeby w pełni zbratać zróżnicowane składniki i dodać pyszne tostowe i pikantne nuty do smaków ciemnych owoców.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Malleolus de Valderramiro 2020. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.