Przechowywać w piwnicy do 12 lat. Nie ma zapotrzebowania dekantacji przed podaniem.Jedna z czołowych nazwisk w Ribera del Duero, Emilio Moro od lat 70. Generuje intensywne, owocowe czerwone wina z konwencjonalnego szczepu Tempranillo.
Posiadłość znajduje się obecnie w rękach trzeciego pokolenia rodziny Moro reprezentowanego przez José i Javiera Moro wraz z ich ojcem, Emilio, którzy pracują na 5 hektarach winnic posadzonych poprzez ich dziadka w Pesquera de Duero.
Nazwa Emilio Moro Malleolus pochodzi od łacińskiego słowa oznaczającego "małą winnicę". Wino jest wytwarzane w 100% z Tinto Fino, jak lokalnie nazywa się szczep Tempranillo w Ribera del Duero, który jest zbierany z małych działek posadzonych 25-75 lat temu.
Intensywny klimat kontynentalny w Ribera del Duero gwarantuje, iż winogrona są intensywne w smaku, a jednocześnie stabilne świeżością i gładkimi taninami. Kupienie się na znikomych winnicach pomaga nadać typową czystość owocowemu charakterowi, który jest wzmacniany przez długi 28-dniowy okres maceracji w celu wydobycia pełnej głębi smaku ze skórek winogron.
Następnie młode wino spędza 18 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu,dopasować różne składniki i dodać pyszne tostowe i pikantne nuty do smaków ciemnych owoców.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Malleolus 2020, ES-EM-200001. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.