Przechowywać w piwnicy do 8 lat. Nie ma potrzeby dekantacji przed podaniem.Jest to kultowe wino z posiadłości Emilio Moro i oferuje nieprzeciętne wprowadzenie do klasycznych czerwonych win z regionu Ribera del Duero.
Wino jest wytwarzane w 100% z Tinto Fino, lokalnej nazwy Tempranillo, pochodzącej z 15-25-letnich winorośli rodziny Moro. Po winifikacji wino jest następnie starzone w 50% beczkach z amerykańskiego i 50% z francuskiego dębu poprzez 12 miesięcy, zanim będzie gotowe do butelkowania.
W nosie kuszące nuty cassis, zmiażdżonych ciemnych wiśni i przypraw do pieczenia, podczas gdy pierwszy łyk ujawnia pełne ciało, korzystnie rozwiniętą strukturę i gładkie taniny. Intensywność smaku, długi finisz i idealna równowaga między owocami, świeżością i strukturą oznaczają, iż wino to będzie się starzeć i rozwijać przez kolejne pięć lat.
wspaniale nadaje się ponadto do delektowania się nim już teraz wraz z talerzem świeżego makaronu podawanego z bogatym pomidorowym ragu lub stekiem podawanym z frytkami.Rodzina Moro jest dziś uznawana za jedną z wiodących rodzin winiarskich w Ribera del Duero.
obecnie posiadłość jest prowadzona przez trzecie pokolenie, José i Javiera Moro, wraz z ich ojcem, Emilio, którzy pracują na 5 hektarach winnic zasadzonych przez ich dziadka w Pesquera de Duero.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla 2020. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.