Przechowywać w piwnicy do 15 lat. Zaleca się dekantację przez godzinę przed podaniem.Wielokrotnie nagradzane El Enemigo powstało, gdy Alejandro Vigil i Adrianna Catena, najmłodsza córka Nicolasa, postanowili stworzyć winnicę Aleanna w wysoko położonym regionie winiarskim Mendoza, żeby uratować niektóre z zapomnianych konwencjonalnych technik argentyńskiej uprawy winorośli.
Ostatecznym celem winnicy jest, według Alejandro Vigila, uzyskanie wina o jak najmniejszej interwencji, wina, w którym ręka enologa nie pozostawia śladu, a jedynie służy jako interpretator terroir.Winogrona pochodzą z dzielnicy San Carlos, w dolinie Uco, na wysokości 1450 metrów nad poziomem morza, na glebach aluwialnych pochodzenia lodowcowego.
Zbiory odbywają się w różnych fazach przez okres około półtora miesiąca, żeby zapewnić, iż każde winogrono osiągnie znakomitą dojrzałość. By nadać winu świeżości i dodatkowych tanin, zachowuje się 30% szypułek.
Wino jest następnie fermentowane w użytkowanych beczkach z francuskiego dębu i starzone poprzez 15 miesięcy w starożytnych stuletnich foudre.El Enemigo Gran Enemigo El Cepillo to minimalistyczne i korzystnie zdefiniowane wino o intensywnej mineralności przypominającej kruszony kamień i grafit, tostowe i pikantne ślady nadane przez dąb, któremu towarzyszy niezwykła soczystość i żywa kwasowość.
Na podniebieniu jest głębokie i pełne, wyrażając smaki czarnych owoców, orzeźwiających nut ziołowych i świeżych liści tytoniu. Proszę spróbować z jagnięciną i bogatym mięsem z grilla.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Gran enemigo el cepillo 2018. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.