Przechowywać w piwnicy do 12 lat. Zdekantować 1 godzinę przed podaniem.Założona przez winiarza i historyka, El Enemigo to ekscytujące przedsięwzięcie, które stara się łamać zasady i wytwarzać świeże ekspresje najkorzystniejszych na świecie odmian winogron z typową argentyńską duszą.
W 2009 roku główny winiarz Catena Zapata Alejandro Vigil i historyk Adrianna Catena, która jest na dodatek najmłodszą córką Nicolasa Cateny, postanowili wspólnie stworzyć wino, które uczciłoby ich wspólną miłość do literatury, filozofii i tradycji.w sytuacji Gran Enemigo Alejandro łączy klasyczne techniki produkcji wina z Mendozy z własnym doświadczeniem.
Winogrona pochodzą z wysoko położonych winnic w Tupungato, które znajdują się na wysokości do 1470 metrów nad poziomem morza. Po zbiorach winogrona są fermentowane w beczkach z francuskiego dębu, a następnie dojrzewają przez 18 miesięcy w specjalnych beczkach o objętości 3000 litrów, które Alejandro wzorował na tych używanych w Mendozie sto lat temu.
Aby odtworzyć te historyczne beczki, zaimportował beczki z Alzacji, a następnie dokładnie zmontował je w Mendozie.rezultatem jest unikatowa mieszanka w stylu Bordeaux z standardowym argentyńskim akcentem.
Nos jest stanowczo złożony z nutami gorzkiego kakao, lukrecji i bogatych ciemnych jagód, w trakcie gdy pierwszy łyk przedstawia znaczne, pełne ciało, gładkie taniny i bardzo długi finisz z nutami słodkich przypraw z dębowego starzenia.
świetne wino do picia teraz z wielkimi daniami z czerwonego mięsa lub do dodania do piwnicy na kolejną dekadę.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Gran Enemigo 2020. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.