Przechowywać w piwnicy do 6 lat. Podawać schłodzone. Wzgórza Gorizia w Słowenii znajdują się tuż za granicą z włoskim regionem Friuli i są powszechnie uznawane za jedno z najlepszych miejsc do produkcji wina w kraju.
Cieszą się śródziemnomorskim klimatem i ochroną przed silnymi wiatrami Bora, które mogą wiać gwałtownie wzdłuż wybrzeża, dzięki temu jest to wyśmienite miejsce do produkcji bogatych, pełnych czerwieni i intensywnych w smaku białych win.
Edi Simcic założył tu swoją winiarnię w 1990 roku, a dziś do rodzinnego biznesu dołączył jego syn Aleks.Razem produkują niewielką ilość win rzemieślniczych przy użyciu tradycyjnych metod, takich jak przedłużone dojrzewanie w obfitych dębowych beczkach.
Sivi Pinot to słoweńska nazwa Pinot Gris, a Simcics produkuje je w niepowtarzalnym dębowym stylu z dużą ilością świeżości i elegancji. Winogrona zbierane są w trafnym momencie dojrzałości, gdy wciąż jest wystarczająco dużo kwasowości, aby zapewnić równowagę w gotowym winie.
Po fermentacji młode wino dojrzewa w dębowych beczkach przez 10 miesięcy, by dodać mu złożoności i ciała. Wynikiem jest Pinot Gris o bogatej teksturze i stylu, pełne dojrzałych owoców tropikalnych z nutami dymu, dębu i prażonych orzechów laskowych.
Ten odważny, pełen smaku profil sprawia,wyśmienicie nadaje się do wszelkich rodzajów kuchni, od risotto i kremowych dań z kurczaka po gnocchi i lasagne.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Sivi pinot 2019. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.