Przechowywać w piwnicy do 8 lat. Nie wymaga dekantacji przed podaniem. Dry Creek Vineyard w hrabstwie Sonoma specjalizuje się w winach Zinfandel od samego początku istnienia posiadłości. Założona poprzez Davida S.
Stare'a w 1972 roku winnica była jedną z pierwszych, które konsekwentnie używały terminu "Old Vine" na swoich butelkach. Winogrona wykorzystywane do tego butelkowania są starannie pozyskiwane z historycznych winnic posiadłości, które zawierają winorośle w wieku od 50 do 100 lat.
Ponieważ winorośle te są niezwykle stare, produkcja jest ograniczona, a tworzone winogrona są wyjątkowo intensywne i skoncentrowane. Gorący i suchy klimat w regionie Dry Creek Valley AVA znakomicie pasuje do uprawy winorośli Zinfandel.
Po zbiorach winogrona są poddawane winifikacji w zbiornikach ze stali nierdzewnej i dodawane są małe ilości Petite Sirah, żeby nadać gotowemu winu dodatkowy odcień i głębię. Wino dojrzewa w połączeniu beczek z dębu amerykańskiego, francuskiego i węgierskiego poprzez 16 miesięcy, by zaokrąglić i zmiękczyć taniny, tworząc jednostajne, harmonijne wino.
efektem jest niezwykle pikantny i intensywny Zinfandel, który eksploduje aromatami jeżyn, ciemnych wiśni i dymnego tytoniu. Podniebienie ujawnia dużą, odważną strukturę, pełne ciało i skoncentrowane aromaty ciemnych jagód, czarnego pieprzu i słodkich przypraw.
Gładkie taniny i długi finisz sprawiają, że jest to świetny partner do szerokich dań z czerwonego mięsa, takich jak stek, gulasz wołowy, a nawet dziczyzna.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Dry Creek Old Vine Zinfandel 2021. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.