Przechowywać w piwnicy do 14 lat. Zdekantować 1 godzinę przed podaniem.To ciemne i przystojne Amarone jest wykonane poprzez Cantina Valpolicella Negrar, która została założona w 1933 roku. Początkowo utworzona przez siedem rodzin uprawiających winorośl, Cantina liczy obecnie ponad 200 członków i jest kluczowym graczem na lokalnej scenie winiarskiej.
Pierwsze Amarone zostało tu zabutelkowane w 1939 roku, a winiarnia nadal produkuje wzorcowe egzemplarze przy użyciu tradycyjnych technik oraz najnowocześniejszej technologii i wiedzy. Etykieta Domini Veneti jest nadawana tylko najlepszym winom, takim jak ten przykład, który jest wytworzony z najkorzystniejszych winnic położonych na wzgórzach Jago w konwencjonalnym sercu Valpolicella.
Głównym komponentyem jest Corvina wraz z mniejszą proporcją Corvinone i Rondinella i kilka innych lokalnych odmian. Winogrona są zbierane ręcznie i pozostawiane do wyschnięcia na matach przez okres do 120 dni,skupić cukry i aromaty.
Następnie winifikowane są pod koniec roku i starzone w beczkach z francuskiego dębu przez 24 miesiące, a następnie poprzez kolejne 12 miesięcy w butelce. Pierwszą rzeczą, którą Państwo zauważą, jest atramentowy, głęboki czerwony barwa i kuszące nuty wanilii, przyprawy do pudełka cygar, tytoniu i bogatych suszonych owoców.
Na podniebieniu wyczuwalne są gładkie taniny, konkretna struktura i wyjątkowo długi finisz doprawiony intensywnymi nutami ciemnych jagód i przypraw.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Vigneti di Jago Amarone della Valpolicella Classico 2017, IT-DV-170004. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.