Przechowywać w piwnicy do 2 lat. Zdekantować 1 godzinę przed podaniem.Cantina Valpolicella Negrar to jedna z najważniejszych winiarni w regionie, ponieważ to właśnie tutaj w 1939 roku zabutelkowano pierwsze w historii wino Amarone.
Winiarnia została założona w 1933 roku przez siedem lokalnych rodzin uprawiających winogrona, które chciały scalić swoje zasoby. Mistrz piwnicy Adelino Lucchesi był odpowiedzialny za opiekę nad winami dojrzewającymi w winiarni poprzez zimę, kiedy przypadkowo dopuścił do nadmiernej fermentacji partii wina deserowego Recioto.Na szczęście ten nowy fason wina okazał się niezwykle lubiany i wkrótce został skopiowany poprzez sąsiadów Cantiny.
Dziś winiarnia liczy ponad 200 członków i pozostaje wzorcowym producentem równocześnie Recioto, jak i Amarone. Jest to konwencjonalne Amarone tworzone z winogron Corvina, Rondinella i Corvinone uprawianych na tarasach na wysokości 150-450 metrów.
Owoce są zbierane ręcznie i pozostawiane do wyschnięcia do końca roku,skoncentrować cukry i smaki w winogronach. Młode wino jest następnie starzone w dębowych beczkach przez 18 miesięcy, a następnie poprzez kolejne 6 miesięcy w butelce.Dojrzałe ciemne jagody, suszone owoce, czekolada i słodkie nuty przypraw sprawiają, iż jest to bogate i kuszącye Amarone z dużą mocą na podniebieniu.
Pełne ciało jest uzupełnione mocną strukturą, dobrze rozwiniętymi taninami i nad wyraz długim finiszem. Proszę przechowywać w piwnicy przez kolejną dekadę lub cieszyć się nim już dzisiaj z znacznymi daniami z czerwonego mięsa.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Amarone della Valpolicella Classico 2021. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.