Przechowywać w piwnicy przez 25 lat albo dłużej. Dekantować przez 3 godziny albo dłużej przed podaniem.To Barolo emanuje elegancją i stylem, z wystawnymi nutami czarnych owoców, asfaltu, płatków róży i głębokiej mineralności.
Winogrona pochodzą wyłącznie z Monforte d'Alba, w tym z najlepszych działek w Pajana i Per Cristina i młodszych winorośli z regionu Ciabot Mentin. Jest to genialny przykład wyrafinowanego, wysmakowanego stylu Dominica Clerico.Domenico Clerico założył własną winiarnię w 1979 roku, zwiastując wybuch popularności mniej znanej apelacji Monforte d'Alba i całego Barolo, co ostatecznie wypchnęło region na światową scenę.
aktualnie winiarnia prowadzona jest przez Oscara Arrivabene, który tworzy wyrafinowaną gamę win z północnych Włoch - powszechnie uważanych za jedne z najkorzystniejszych czerwonych win na świecie. Na podniebieniu to Barolo jest niemal minimalistyczne i będzie wymagało trochę oddechu, aby pokazać swój pełny potencjał.
Kiedy to nastąpi, w ustach pojawia się bogata, wielowarstwowa mieszanka balsamicznych, ciemnych śliwek, jeżyn, mięty i fioletowych kwiatów. Jego taniny są delikatne i idealnie zbalansowane, co wraz z napiętą kwasowością wina pozwala na dłuższe starzenie.
Proszę rozważyć połączenie go z gęstymi czerwonymi mięsami, serowym risotto lub wędzoną kiełbasą.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Barolo del comune di monforte d'alba 2018. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.