Pić dzisiaj albo przechowywać w piwnicy do 30 lat. Dekantować poprzez godzinę przed podaniem.Prawdziwa legenda piemonckiej społeczności winiarskiej, Domenico Clerico, zmarł w 2017 roku. Był znany ze swoich nieszablonowych win Barolo, które były nad wyraz poszukiwane poprzez miłośników wina na całym świecie.
Dziś jego dziedzictwo żyje dzięki winom wytwarzanym przez jego posiadłość, które nadal cieszą się zachwytm krytyków.Winogrona do tego wina są dokładnie wyselekcjonowane z najstarszych winorośli posiadłości, które posiadają od 45 do 55 lat.
Są one zbierane ręcznie i poddawane długiej maceracji, aby wydobyć z nich maksimum smaku i tanin. Młode wino jest następnie starzone w beczkach z francuskiego dębu przez 24 miesiące, a następnie przez kolejne 12 miesięcy w butelkach.To genialne cuvee jest idealnym przykładem klasycznego Barolo z jego odważnymi smakami, konkretną strukturą i zdolnością do starzenia się z wdziękiem przez dziesięciolecia.
W kieliszku spodziewamy się głębokiego rubinowego koloru z intensywnymi aromatami czerwonych i czarnych owoców, przypraw, tytoniu i odrobiny wanilii. Na podniebieniu jest pełne i należycie zbudowane z konkretnymi taninami i długim, trwałym finiszem.
korzystnie komponuje się z bogatymi, obszernymi daniami, takimi jak pieczone mięsa, gulasze i dojrzałe sery.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Barolo Ciabot Mentin 2017, IT-DM-170001. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.