Pić teraz lub przechowywać w piwnicy do 10 lat. Nie wymaga dekantacji, lecz najlepiej otworzyć je pół godziny przed podaniem. Zlokalizowana w Monforte d'Alba winiarnia Domenico Clerico narodziła się pod koniec lat 70-tych, kiedy jej założyciel przejął stery rodzinnego biznesu, decydując się na winifikację swych winogron i koncentrując swoją produkcję na Barolo.
Ze swych 21 hektarów winnic marka produkuje dziś nad wyraz wysokiej jakości wina znane na całym świecie. Winogrona Barbera są selekcjonowane i ręcznie zbierane z winnic Mosconi, Ginestra i San Pietro.
Tutaj winorośle o niskiej produktywności średnio 25 lat. Po fermentacji w stalowych kadziach z rdzennymi drożdżami, gotowe wino spoczywa w połowie w dębowych beczkach, a druga połowa w wielkich beczkach przez 16 miesięcy.
Trevigne Barbera d'Alba ma skoncentrowany odcień z jasnymi rubinowo-czerwonymi odcieniami. W nosie ujawnia aromatyczny profil z intensywnymi owocowymi nutami wiśni i śliwek oraz pikantnymi nutami. Na podniebieniu jest prawidłowo zbudowane i skoncentrowane, z dobrym ciałem i młodymi,korzystnie zintegrowanymi taninami.
Jest okrągłe i miękkie. Wyczuwalna jest dodatkowo orzeźwiająca kwasowość. Finisz jest trwały i przypomina pikantną nutę. Jest to genialne wino do makaronu z ragu lub klopsików w sosie pomidorowym.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Barbera d'Alba Tre Vigne 2021. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.