Przechowywać w piwnicy do 12 lat. Podawać schłodzone. Rodzina Vincenta Pinarda produkuje wino w Sancerre od 20 pokoleń, więc nie było zaskoczeniem, że w 1995 roku chciał założyć własną domenę. Posiadłość położona jest w samym sercu regionu Sancerre w mieście Bué i jest obecnie prowadzona poprzez jego synów, Florenta i Clémenta, którzy kontynuują rodzinną tradycję produkcji wina w naturalnym stylu z nad wyraz ograniczoną interwencją w winiarni.
W Domaine Vincent Pinard jakość win rozpoczyna się w winnicy, gdzie rodzina nalega na ekologiczną uprawę winorośli i ręczne zbieranie owoców. W sumie posiadają 17 hektarów winorośli i produkują kilka win z pojedynczych winnic, które pokazują lśnienie lokalnego terroir.
To świetne Sancerre Chene Marchand powstało z selekcji najkorzystniejszych parceli w Bué, położonych na południowych zboczach, które cieszą się maksymalną ekspozycją na światło słoneczne. Tutejsze gleby momentalnie nagrzewają się w okresie dojrzewania, pomagając stworzyć hojny fason Sancerre z dużą ilością soczystych smaków owoców pestkowych i należycie zaokrągloną teksturą skrupulatnie stabilną jasną smugą kwasowości.
Złożone i godne starzenia wino, które można przechowywać w piwnicy poprzez kolejną dekadę lub cieszyć się nim teraz z daniami z kurczaka albo ryb podawanymi w kremowym sosie, pełnymi smaku sałatkami albo pokaźnym talerzem serów.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Sancerre Chene Marchand 2020. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.