Pić dzisiaj lub przechowywać w piwnicy do 15 lat. Nie trzeba dekantować, ale najlepiej otworzyć pół godziny przed podaniem. Położona w nieznacznej odległości od Sancerre, w wiosce Bué, Domaine Vincent Pinard jest aktualnie zarządzana przez Florenta i Clémenta Pinard, którzy uprawiają około 15 hektarów swych winnic z organicznym i niedużym podejściem interwencyjnym, lubiąc pełną ekspresję terroir.
Sancerre Le Chateau cuvée produkowane jest od 2014 roku z winogron Sauvignon Blanc pochodzących z winnicy posadzonej około 50 lat temu na wzgórzach Chêne Marchand na wysokości 250 metrów, na wapiennych glebach Kimmeridgian.
Po winifikacji wino dojrzewa w demi-muid, bez przechodzenia do nowego drewna, aby zagwarantować świeżość i czystą ekspresję owoców. To genialne Sancerre jest hojnym i wielkim winem o doskonałym kolorze, bladozłotych odcieniach i zielonkawych refleksach.
W nosie ujawnia złożony i dojrzały profil aromatyczny z nutami jabłka Reinette, żółtej śliwki i ananasa, kandyzowanej cytryny i dżemu morelowego, a następnie żółtych kwiatów i delikatnych ziół. Na podniebieniu jest bogate i konkretne, owocowe i soczyste.
Ma wyraźną kwasowość oraz długi i trwały finisz, który przywołuje nuty mineralne. Ujawnia niezwykłą zdolność do starzenia się, lecz już dzisiaj można się nim delektować z daniami rybnymi, najlepiej homarem lub żabnicą.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Le chateau sancerre 2020. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.