Przechowywać w piwnicy do 15 lat. Zdekantować 1 godzinę przed podaniem.Rodzina Tollot-Beaut ma głębokie korzenie w wiosce Chorey-lès-Beaune, a część rodzinnej piwnicy sięga 250 lat wstecz. Rodzina uprawia tu winogrona od lat osiemdziesiątych XIX wieku, kiedy to François Tollot po raz pierwszy zaczął sadzić tu winorośl.
XX wieku rodzina podjęła prekursorską decyzję o butelkowaniu i sprzedaży własnych win, eksportując je aż do Stanów Zjednoczonych. To progresywne dziedzictwo jest dziś kontynuowane przez kuzynów Nathalie, Jean-Paula i Oliviera Tollot, którzy umiejętnie łączą tradycję z progresywnymi technikami produkcji wina.W sumie Tollotowie mają 24 hektary w apelacjach Chorey-lès-Beaune, Savigny-lès-Beaune, Beaune i Aloxe-Corton.
Aloxe-Corton znajduje się u podnóża legendarnego wzgórza Corton i ma reputację nieprzeciętnego Burgundii, która przebija swoją cenę. Ten klasyczny przykład został tworzony z najwyższej jakości owoców pochodzących z winorośli posadzonych w latach 1973-1993.
Po winifikacji młode wino dojrzewa w dębowych beczkach poprzez 18 miesięcy.Przypominające wzniosłe Grand Crus z dalszej części wzgórza, Tollot-Beaut Aloxe-Corton łączy w sobie nadzwyczajną strukturę, hojne pełne ciało i złożony profil smakowy.
W nosie dominują nuty dzikich truskawek i rozgniecionych jagód, a pierwszy łyk ujawnia zwarty rdzeń dojrzałych ciemnych owoców. Genialnie pasuje do grillowanej piersi kaczki, pieczonych mięs z dziczyzny lub bogatych risotto z borowikami albo truflami.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Aloxe-corton 2019. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.