Proszę pić dzisiaj albo przechowywać w piwnicy do 10 lat. Nie wymaga dekantacji.Założona w 1991 roku Domaine Sigalas of Paris Sigalas ekspresowo stała się międzynarodowym punktem odniesienia dla Santorini, autochtonicznej odmiany Assyrtiko i ogólnie dla wysokiej jakości greckiego wina.
Położona w odległości spaceru od Oia, malowniczego, pocztówkowego miasteczka Santorini, Sigalas produkuje szeroką gamę innych win z autochtonicznych winogron, takich jak Athiri i Aidani, Mavrotragano i Mandilaria.
Od niedawna winiarnia bada i eksperymentuje z subtelnymi odmianami terroir siedmiu poszczególnych wiosek Santorini.Winogrona Assyrtiko pochodzą z wyselekcjonowanych winnic w wieku powyżej 60 lat na wyspie Santorini.
Fermentacja i starzenie wina na osadzie drożdżowym odbywa się w beczkach z francuskiego dębu. Otrzymane wino ma jasny złoty kolor. W nosie wykazuje sporą obecność drewna z nutami owoców cytrusowych. W ustach jest to pełne i koliste wino, orzeźwiające i zrównoważone, z prawidłową kwasowością i długim i trwałym posmakiem cechującym się żywą mineralnością typową dla tego szczepu.
Jest to doskonałe wino do łączenia z białymi mięsami podawanymi z pikantnymi sosami, bogatymi serami i rybami, zwłaszcza łososiem i tuńczykiem. Podawać w temperaturze 12°C.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Santorini barrel assyrtiko 2022. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.