Pić teraz albo przechowywać w piwnicy do 11 lat. Nie ma zapotrzebowania dekantacji przed podaniem.Laura Catena po raz pierwszy zakochała się w winogronach Pinot Noir, kiedy jako nastolatka podróżowała do Francji.
Dziś szanowana enolog, która jest jeszcze córką legendarnego argentyńskiego winiarza Nicolasa Cateny, jest pionierką w uprawie Pinot Noir na obfitych wysokościach w argentyńskiej dolinie Uco.Winnice Domaine Nico znajdują się na wysokości 1120-1500 metrów nad poziomem morza, dzięki czemu winorośle otrzymują dużo silnego światła UV i ciepła, a jednocześnie cieszą się chłodniejszymi nocami.
Pomaga to zachować dużo świeżości i delikatnych aromatów i gwarantuje, iż winogrona Pinot Noir osiągają całkowitą dojrzałość. W winiarni winogrona są fermentowane w całych gronach, aby zachować w winie dużo tekstury i tanin.
Młode wino jest następnie starzone w beczkach z francuskiego dębu poprzez 18 miesięcy przed butelkowaniem. Soczyste maliny, truskawki i nuty cynamonu, suszonych ziół, czarnego pieprzu i goździków definiują nos, podczas gdy pierwszy łyk ujawnia bogatą, poprawnie zaokrągloną teksturę i jedwabiście gładkie taniny.
Jest to nad wyraz elegancki,przystępny Pinot Noir w stylu Nowego Świata z soczystymi owocowymi smakami dokładnie stabilnymi delikatną smugą kwasowości na finiszu. Znakomite wino do wędlin, serów albo obszernego talerza świeżego makaronu podawanego z bogatym sosem pomidorowym.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Histoire d'a pinot noir 2021. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.