Przechowywać w piwnicy do 20 lat. Nie ma zapotrzebowania dekantacji przed podaniem. Jest to bladobiały burgund z odcieniami zieleni w kieliszku. W nosie wyszukane, z nutami białych kwiatów, mokrego łupka i białego pieprzu.
Winogrona pochodzą z winorośli Chardonnay o średnim wieku 55 lat, posadzonych na pożywnych glebach gliniastych i wapiennych. Les Perrieres to sławna winnica na małą skalę, zdefiniowana poprzez strome i trudno przystępne zbocza.
Domaine Henry Boillot, burgundzka podstawa, znajduje się pomiędzy apelacjami Puligny-Montrachet i Volnay, dwoma szanowanymi regionami, z których pochodzi większość win Boillot. Winiarnia została założona w 1885 roku poprzez dziadka Henri Boillota i od lat 90.
praktykuje minimalną interwencję w tworzeniu wina. Na podniebieniu dominują mineralne nuty łupków i soli, wraz ze skórką cytrusową, białymi kwiatami i owocami sadu. Jest olśniewająco czyste i przesiąknięte jasną kwasowością, z minimalną obecnością dębowych tanin, genialne dla tych, którzy lubią wyraziste, rześkie białe wina.
Przed wypuszczeniem na rynek było starzone w dębie, przy czym połowa beczek była nowa. Najlepiej podawać lekko schłodzone, to Premier Cru jest znakomite do łączenia z delikatnymi daniami rybnymi, miękkimi serami lub białym mięsem.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Puligny-montrachet premier cru les perrieres 2022. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.