Przechowywać w piwnicy do 15 lat. Zdekantować 1 godzinę przed podaniem.Denis Mortet rozpoczął pracę dla swojego ojca Domaine Charles Mortet, zanim przejął tam produkcję wina w połowie lat 80-tych. Mniej więcej w tym czasie poznał legendarnego burgundzkiego winiarza Henri Jayera, z którym wkrótce zaprzyjaźnił się na całe życie.
W 1991 roku jego ojciec przeszedł na emeryturę, a Denis był w stanie założyć własną domenę z 4,5 hektarowym spadkiem. Denis niestety zmarł w 2006 roku, a dziś posiadłość jest prowadzona poprzez jego syna, Arnauda, który nigdy nie przestaje pracować nad poprawą jakości swoich genialnych win.Ten doskonały Gevrey-Chambertin jest stworzony z ręcznie zbieranych owoców z pięciu najlepszych "lieux-dits", czyli nazwanych działek, na północnym zboczu apelacji, znanym jako Côteau de Brochon.
Średni wiek winorośli wynosi 50 lat, a niektóre parcele, takie jak Combe du Dessus i En Derée, obsadzone są wyraźnie starszymi winoroślami. Typowo produkują one małe, szczególnie skoncentrowane winogrona, które nadają winu konwencjonalny bogaty owoc i dostatek Gevrey-Chambertin.W winiarni owoce są precyzyjnie sortowane i fermentowane przy użyciu dzikich drożdży, które naturalnie występują w środowisku.
Następnie wino spędza 18 miesięcy dojrzewając w dębowych beczkach, zanim zostanie uznane za gotowe do wypuszczenia na rynek, pomagając dodać subtelne nuty tostów i przypraw do aksamitnych tanin i hojnego przeciętnego ciała.
Intensywność i moc jednostajne jasną smugą kwasowości sprawiają, że jest to doskonałe wino do piwnicy przez kilka kolejnych lat albo radować się nim już teraz z ulubionymi czerwonymi burgundami, takimi jak pieczona kaczka i dziczyzna.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Gevrey Chambertin Mes Cinq Terroirs 2020. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.