Proszę przechowywać w piwnicy do 10 lat. Nie ma zapotrzebowania dekantacji przed podaniem.Domaine Carneros został założony w 1987 roku poprzez słynny dom szampański Taittinger w następstwie poszukiwań Charlesa Taittingera w celu zidentyfikowania najlepszego terroir w Napa Valley, gdzie mogliby stworzyć amerykańską odpowiedź na francuskiego szampana.
Dziś jest uważany za jednego z najlepszych amerykańskich producentów win musujących w stylu szampana. Posiadłość dokłada wszystkich starań, by zapewnić unikatową jakość, w tym ręczne zbiory winogron w nocy i użytkowanie tylko pierwszych tłoczeń soku winogronowego.
Oprócz win musujących, Domaine Carneros produkuje również fantastyczne, wysokiej jakości Pinot Noir, takie jak ta butelka. Jest ona produkowana z owoców pochodzących z sześciu winnic położonych w pobliżu zamku.
W sumie winnica uprawia 11 zróżnicowanych klonów Pinot w tych winnicach, produkując złożone, wielowarstwowe wino, które opowiada historię terroir Domaine Carneros. W nosie dominują soczyste śliwki, wiśnie, ciemne jagody i nuty bergamotki, w trakcie gdy podniebienie proponuje giętkie taniny, obfite, pełne ciało oraz delikatne przyprawy i nuty dymu drzewnego z 10 miesięcy starzenia w beczkach.
Finisz jest długi i delikatny, z nutami rozgniecionych jagód, skóry i pieczonej ziemi, które pozostają na języku. Perfekcyjnie smakuje z klasycznymi parami Pinot, takimi jak pieczona kaczka, grillowane kotlety wieprzowe albo półmisek francuskich wędlin.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Pinot noir 2019. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.