Proszę pić dzisiaj lub przechowywać w piwnicy do 10 lat. Nie trzeba dekantować, ale najlepiej otworzyć pół godziny przed podaniem.Położona w Rasteau, w regionie winiarskim Południowego Rodanu, Domaine Bressy Masson to rodzinna producent założona w 1948 roku poprzez Mariusa Bressy.
Posiadłość, która rozciąga się na ponad 20 hektarach o najróżniejszym terroir, jest aktualnie zarządzana poprzez Paula-Emile Massona, wnuka Mariusa, który niedawno dopasujeł siły z Laurentem Bréchetem, właścicielem Chateau de Vaudieu.Wino jest mieszanką Grenache Noir i Syrah.
Winogrona Grenache uprawiane są w winnicach wokół posiadłości na glebach składających się z niebieskiego margla i konglomeratów fluwialno-akustrynnych. Syrah pochodzi z kamienistych tarasów Plan de Dieu i Crapon.
Fermentacja odbywa się oddzielnie, a po okresie maceracji wina są rafinowane w demi muid (Syrah) i betonowych albo stalowych zbiornikach (Grenache), przed zmieszaniem.Domaine Bressy Masson Rasteau ma głęboki rubinowy kolor i złożony profil aromatyczny, który ujawnia nuty jeżyn, czarnych porzeczek i malin, fiołków i nut pieprzu.
Na podniebieniu jest gęste i świeże, intensywnie owocowe i średnio treściwe. Taniny są twarde,dobrze zintegrowane. Finisz jest długi i przywołuje przyjemne nuty korzenne i lukrecji. Jest to wino wszechstronne i bardzo dobrze komponuje się z grillowanymi mięsami lub pikantnymi przepisami na wołowinę.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Domaine bressy masson rasteau 2021. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.