Proszę pić teraz albo przechowywać w piwnicy do 20 lat. Nie wymaga dekantacji, ale najlepiej otworzyć je na godzinę przed podaniem. Domaine André Bonhomme, zajmujący około 12 hektarów naturalnie uprawianych winnic, został założony w Macon Viré w 1956 roku i produkuje jedne z najbardziej prestiżowych win w apelacji Viré Classé w Burgundii.
Winogrona Chardonnay pochodzą z parceli w Epinet, w północnej części apelacji Viré Clesse. Tutaj winorośl, posadzona w 1923 roku, raduje się wschodnią ekspozycją i czerwoną gliniastą glebą z niewielkimi wapiennymi kamieniami na powierzchni.
Fermentacja zachodzi spontanicznie w dębowych beczkach z rdzennymi drożdżami, a gotowe wino dojrzewa poprzez około 2 lata. Wynikiem jest szykowne i złożone Viré Classé z pokaźnym potencjałem starzenia. Wino, tworzone w ograniczonych ilościach, ma złoty kolor z zielonkawymi refleksami.
W nosie ujawnia pokaźny i mocny profil aromatyczny, z nutami dojrzałych żółtych owoców, ziół i orzechów laskowych oraz wyraźną nutą mineralną i lekko dymną w tle. Na podniebieniu jest potężne, gęste i pokaźne.
Jest stabilne i świeże, z silną kwasowością i miłą koncentracją cytrusów. Finisz jest długi i przypomina nuty ziołowe. Znakomicie komponuje się ze skorupiakami, zwłaszcza z krewetkami i homarem.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Vire-Clesse Le Coteau de L'Epinet 2022, FR-BH-220003. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.