Przechowywać w piwnicy do 15 lat. Dekantować do 2 godzin.klasyczna mieszanka szczepów Valpolicella: Corvina, Rondinella i Molinara w starożytnym stylu Amarone.Wino ma ciemno rubinowy odcień z aromatami rodzynek, skóry i jeżyn.
Garbniki są delikatne, a miękka kwasowość daje początek bogatemu kompotowi z jeżyn i malin, cedrowi i przyprawom. Długi, gładki finisz z tostami z drewna i soczystymi rodzynkami sprawi, iż z przyjemnością sięgną Państwo po kolejny kieliszek tego czerwonego wina.
Proszę rozkoszować się tym Amarone w środku zimy z korzystną książką, filiżanką gorącej herbaty i płonącym ogniem. Doskonale komponuje się na dodatek z pieczoną dziczyzną, grillowanym czerwonym mięsem, lasagną, grillowanymi grzybami portabella i Osso Bucco.Podawać w temperaturze 18°C.
jednakże Amarone jest bardzo zdatne do picia teraz, jest znane z tego, że staje się lepsze z wiekiem, więc proszę nabyć jeszcze jedno i trzymać je w piwnicy. Nazwa Amarone została ukuta w XVIII wieku i jest stylem produkcji wina przy użyciu zatwierdzonych winogron, które zostały ułożone do wyschnięcia albo pozostawione do wyschnięcia na winorośli do prawie rodzynek.
Cukry w soku stają się bardziej skoncentrowane, nadając powstałemu winu wyraźną słodycz i lekki "rodzynkowy" smak.To Amarone było starzone w beczkach z francuskiego dębu przez 15 miesięcy. Winogrona zostały zgromadzone ręcznie na farmie Sternza w wiosce położonej w Casterna, u podnóża gór Lessini.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Amarone della valpolicella classico 2019. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.