Proszę pić teraz lub przechowywać w piwnicy do 10 lat. Nie trzeba dekantować, ale najlepiej otworzyć pół godziny przed podaniem.Założona przez Olafa Malvera i Eka Tchvritidze w 2013 roku, Danieli Winery to mała rodzinna producent zlokalizowana w wiosce Argokhi w północno-wschodniej części regionu winiarskiego Kakheti w Gruzji.
marka uprawia winorośl ekologicznie i stosuje progresywne europejskie podejście w piwnicy, równocześnie ceniąc starożytne gruzińskie tradycje i techniki produkcji wina.Winogrona Saperavi do tego wina pochodzą z jednych z najwyższych winnic w posiadłości, położonych na wysokości 6-700 metrów nad poziomem morza.
Tutaj chłodny mikroklimat i szczególny terroir z aluwialno-piaszczystymi glebami sprzyjają produkcji win o wyraźnej kwasowości i silnym aromatycznym charakterze. Zbiory są ręczne, a fermentacja odbywa się w kontrolowanej temperaturze w stali nierdzewnej.
Po 4 miesiącach zimnej stabilizacji wino jest butelkowane z minimalną filtracją.Górskie Saperavi z winnicy Danieli ma intensywny i połyskujący czerwony kolor. W nosie ujawnia bogaty i owocowy profil aromatyczny z nutami ciemnych owoców, wiśni i jagód.
Na podniebieniu jest pełne i aksamitne z korzystną kwasowością i miękkimi, należycie zintegrowanymi taninami. Finisz jest długi i trwały. Proszę spróbować z grillowanym czerwonym mięsem.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Mountain Saperavi 2020. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.