Proszę przechowywać w piwnicy do 10 lat. Zaleca się dekantację przez pół godziny.Winiarnia Danieli prowadzona jest poprzez Ekę Chviritidze i jej męża Olafa Malvera i produkuje tylko ograniczone ilości wysokiej jakości gruzińskich win zarówno tradycyjnymi, jak i nowoczesnymi technikami.
Małżeństwo uprawia z zasady rodzime odmiany, takie jak Saperavi, Rkatsiteli, Mtsvane, Kisi czy Khikhvi. Winiarnia znajduje się w mikroobszarze Argokhy, w północno-wschodniej części starożytnego regionu winiarskiego Kakheti, obszaru szczególnie znanego z tego, iż jest preferowanym siedliskiem winogron Kisi, ale tutaj też Saperavi produkuje niezwykłe wina.
Winogrona są uprawiane naturalnie.Wino Danieli Saperavi wykonane jest w 100% z winogron Saperavi, ciemnej odmiany pochodzącej z Republiki Gruzińskiej, uprawianej w szerokiej mierze na całym Kaukazie i poza nim w przeróżnych regionach byłej Republiki Radzieckiej.
W ostatnich dziesięcioleciach okazała się ona zdolna do produkcji wysokiej jakości win. W Gruzji najlepsza ekspresja Saperavi pochodzi z regionu Kachetii, w pobliżu wschodniej granicy z Azerbejdżanem.Wino ma charakterystyczny głęboki rubinowy kolor z fioletowymi refleksami.
Nos jest intensywny i wyraźny, z aromatami dojrzałej wiśni, czerwonych owoców i fiołków. W ustach jest skoncentrowane i pełne z wyraźną kwasowością i soczystymi smakami czerwonych owoców. Taniny są twarde, lecz gładkie.
Będzie potrzebowało trochę więcej czasu, żeby się rozwinąć, lub może towarzystwa jedzenia, takiego jak kaczka, gęś lub drób z dziczyzny.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Budeshuri Saperavi 2020. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.