Proszę pić teraz albo przechowywać w piwnicy do 30 lat. Zaleca się dekantację poprzez godzinę.Uznawana za jedną z najbardziej prestiżowych winiarni w Valpolicella, Romano Dal Forno zarządza 25-hektarową posiadłością w Val d'Illasi, na północny zachód od Werony.
Obszar ten, znamionujący się obecnością gleb wapiennych i klimatem łagodzonym poprzez bryzy pochodzące z pobliskiego jeziora Garda, jest bardzo adekwatny do uprawy rodzimych czerwonych winorośli (Corvina, Rondinella i Molinara).
Winiarnia została założona w latach 80-tych i jest obecnie zarządzana przez dzieci Romano.Amarone Monte Lodoletta to konwencjonalna mieszanka lokalnych winorośli Corvina, Corvinone, Rondinella, Croatina i Oseleta.
Winogrona są wybierane ręcznie, a po zbiorach pozostawia się je do wyschnięcia w piwnicy owocowej na 4 miesiące, żeby sprzyjać koncentracji cukrów i aromatów. Po winifikacji wino dojrzewa przez 60 miesięcy w beczkach barrique.
Nadaje mu to wielką elegancję i harmonię.Wino ma rubinowo-czerwony kolor z ciemnymi odcieniami. Jego profil aromatyczny jest wyrazisty i złożony z szykownymi nutami wiśni, śliwek i innych dojrzałych czerwonych owoców, nutami kakao i słodkich przypraw, a także niuansami lukrecji.
Na podniebieniu jest koliste i miękkie, intensywne i ciepłe. Ma jedwabiste taniny i dużą intensywność smaku. Finisz jest długi i ciepły, z delikatnymi nutami korzennymi. Jest to doskonałe wino do gulaszu i duszonego czerwonego mięsa, do dziczyzny lub dojrzałych serów.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Dal Forno Romano Amarone della Valpolicella Monte Lodoletta 2017, IT-RF-170002. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.