Pić dzisiaj lub przechowywać w piwnicy do 11 lat. Nie ma potrzeby dekantacji przed podaniem.Ta wyrazista mieszanka w stylu Bordeaux została nazwana na cześć Diany Cullen, która wraz z mężem Kevinem jest uważana za jedną z najważniejszych najnowocześniejszych winiarzy Margaret River.
Para założyła Cullen Wines w 1971 roku i jako pierwsza eksperymentowała z sadzeniem Cabernet Sauvignon w Wilyabrup. Dziś posiadłość prowadzona jest przez córkę pary, Vanyę, która w 2019 roku została szanowana za "Winemaker of the Year" poprzez Australian Women in Wine Awards i Halliday Wine Companion Awards.
W ostatnich latach posiadłość przeszła na rolnictwo biodynamiczne, by produkować jak najkorzystniejsze owoce. To czerwone wino składa się typowo z Cabernet Sauvignon wraz z odrobiną Merlot i Petit Verdot posadzonych na granitowych i żwirowych glebach.
Winorośle Cabernet użyte w tej butelce zostały posadzone w 1971 roku i produkują szczególnie skoncentrowane winogrona z dużą ilością mocnych tanin i głębokich smaków.Winogrona są zbierane ręcznie i fermentowane przy użyciu dzikich drożdży z dojrzewaniem w beczkach z francuskiego dębu poprzez 14 miesięcy.
W nosie wyczuwalne są konwencjonalne dla Wilyabrup Cabernet nuty ciemnej czekolady, suszonych fiołków i pieczonej ziemi, a także cassis i ciemnych wiśni. Solidne, pełne ciało i prawidłowo zbudowana struktura powodują, iż wino to doskonale pasuje do czerwonych mięs oraz z wdziękiem będzie się starzeć w piwnicy poprzez następną dekadę.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Diana Madeline 2019. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.