Przechowywać w piwnicy do 14 lat. Zdekantować 1 godzinę przed podaniem.Uznawana za jedną z najkorzystniejszych butikowych winiarni w Nowej Zelandii, Craggy Range została nazwana na cześć bezkompromisowego szczytu Te Mata, który góruje nad posiadłością w Hawkes Bay.
Australijski biznesmen Terry Peabody założył tę posiadłość w 1997 roku z pomocą Mistrza Wina Steve'a Smitha. W tamtym czasie pokaźna część ziemi w Gimblett Gravels była własnością producenta cementowej, która zamierzała ją wyciągać i tylko dzięki staraniom lokalnych winiarni winnice zwyciężyły.Craggy Range ma reputację nieszablonowej jakości i zawsze produkuje tylko wina z pojedynczych winnic przy użyciu własnych winogron uprawianych w posiadłości.
Właściciel Terry Peabody wcześniej nazwał to wino, El Sol, swoim ulubionym z całej gamy dzięki jego żywemu charakterowi i zdolności do atrakcyjnego starzenia się w piwnicy poprzez dziesięciolecia. Nazwa wina pochodzi od francuskiego słowa "el sol" oznaczającego "glebę", co jest odniesieniem do kamienistych żwirów Gimblett, na których wino początkuje swoje życie.Winogrona do tego wina pochodzą z najbardziej kamienistej części winnicy, która jest obsadzona starożytnym klonem Syrah, pierwotnie sprowadzonym do Nowej Zelandii w latach czterdziestych XIX wieku.
Głęboki atramentowy barwa purpury uzupełniają intensywne nuty dzikich jagód, cassis i ciemnej śliwki wraz z nutami lawendy, grafitu i dymu drzewnego. Na podniebieniu jest pokaźne, pełne ciało, konkretne taniny i wyjątkowo długi finisz zdominowany poprzez ciemne jagody, zimowe przyprawy i głębokie nuty spieczonej słońcem ziemi, wypolerowanej skóry i leśnej ściółki.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Le sol syrah 2019. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.