Pić teraz albo przechowywać w piwnicy do 8 lat. Podawać schłodzone. Założona poprzez trzech przyjaciół, Giambattistę Cilia, Cirino Strano i Giusto Occhipinti, w 1980 roku, dziś COS jest jedną z najszczególniej prekursorskich i ekscytujących winiarni na Sycylii.
Oryginalna winiarnia pochodzi z lat osiemdziesiątych XIX wieku, kiedy to sycylijskie wina cieszyły się obfitym popytem ze względu na zniszczenia spowodowane poprzez szkodnika filokserę w głównych regionach winiarskich Europy.
COS starał się ożywić reputację Sycylii jako producenta rewelacyjnych win rzemieślniczych stworzonych z lokalnych odmian winogron. Posiadłość praktykuje rolnictwo biodynamiczne od 2000 roku i uzyskała certyfikat organiczny w 2007 roku.Zibibbo to lokalna sycylijska nazwa Muscat of Alexandria, a ten znakomity przykład pochodzi z najlepszych winnic w Marsali.
Moszcz jest winifikowany na skórkach przy użyciu dzikich drożdży, żeby wyprodukować pomarańczowe wino o bogatym smaku i teksturze z dużą złożonością. Fermentacja odbywa się w "giare" albo obfitych amforach, co pomaga zachować naturalny charakter odmiany winogron.
Młode wino dojrzewa następnie w amforach poprzez sześć miesięcy przed butelkowaniem. W nosie wyczuwalne są nuty prażonych migdałów, wiciokrzewu i owoców tropikalnych. Podniebienie ujawnia bogatą konsystencję i średnie ciało uzupełnione intensywnymi smakami owoców pestkowych, a także nutami słodkich przypraw i cukierków.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Zibibbo in pithos 2022. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.