Pić teraz lub przechowywać w piwnicy do 7 lat. Nie ma potrzeby dekantacji przed podaniem.Posiadłość COS w południowo-wschodniej Sycylii została założona w 1980 roku przez trzech przyjaciół, Giambattistę Cilia, Cirino Strano i Giusto Occhipinti, z wizją nowatorskiego podejścia do produkcji wina w tej konwencjonalnej i konserwatywnej części Włoch.
Jedną z ich pokaźnych innowacji było zastosowanie "giare" albo sporych terakotowych amfor, które są wykorzystywane do produkcji czerwonych i białych win Pithos.Te znaczne gliniane naczynia były stosowane w czasach starożytnych do produkcji wina, ale z czasem ich wykorzystanie zostało porzucone na Sycylii i w większości innych starych regionów winiarskich.
Aby odkryć i ponownie wprowadzić giare, trójka przyjaciół udała się do Gruzji, gdzie ich wykorzystanie jest nadal powszechne. Tam nauczyli się, jak fermentować swoje wina przy pomocy rodzimych drożdży w giare i pozwolić winom dojrzewać w naczyniach bez zmiany ich charakteru w sposób, w jaki zrobiłyby to dębowe beczki.
skutkiem jest pyszna mieszanka Frappato i Nero d'Avola, która wyraźnie wyraża czysty aromatyczny charakter obu odmian winogron. W nosie wyczuwalne są uwodzącye aromaty kwiatowe i nuty dojrzałych czerwonych jagód, w trakcie gdy podniebienie oferuje dzikie grzyby, suszone zioła i ziemiste smaki wraz z jasną kwasowością.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Pithos rosso 2022. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.