Przechowywać w piwnicy do 13 lat. Nie ma zapotrzebowania dekantacji przed podaniem.Założona przez trzech przyjaciół w 1980 roku posiadłość COS w południowo-wschodnich Włoszech zyskała solidną reputację dzięki produkcji wyszukanych win sycylijskich przy użyciu technik, które czerpią ze starożytnych praktyk uprawy winorośli.
Trio stojące za winiarnią, Giambattista Cilia, Cirino Strano i Giusto Occhipinti, stosuje biodynamiczne praktyki rolnicze, żeby zapewnić najwyższą możliwą jakość winogron i dążyć do stworzenia win, które wyrażają niepowtarzalne właściwości lokalnego terroir.Ich COS Maldafrica to wystawna mieszanka Cabernet Sauvignon i Merlot, które są uprawiane na glebach gliniastych i wapiennych.
Po zbiorach wino jest fermentowane przy użyciu rodzimych drożdży w sporych terakotowych amforach znanych jako "giare", które były wykorzystywane w czasach starożytnych do produkcji i starzenia win. Następnie wino dojrzewa w dębowych beczkach, zanim będzie gotowe do butelkowania.
wynikiem jest stanowczo czysta i skoncentrowana ekspresja odmian Cabernet Sauvignon i Merlot. W nosie wyczuwalne są intensywne aromaty wiśni i ciemnych jagód wraz z nutami suszonych ziół i lukrecji. Pierwszy łyk to miękkie, pełne wino z dojrzałymi taninami i hojną strukturą, które będzie rewelacyjnym partnerem dla dużych dań, takich jak gulasz wołowy.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Maldafrica 2020. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.