Pić teraz lub przechowywać w piwnicy do 5-7 lat. Nie wymaga dekantacji. Założona poprzez Davida Hohnena w 1985 roku w regionie Marlborough w Nowej Zelandii winiarnia Cloudy Bay znajduje się w przepięknym krajobrazie pomiędzy Oceanem Spokojnym a pasmem Richmond, przy wejściu do zatoki o tej samej nazwie.
Jej wina, wykonane z najwyższym szacunkiem dla środowiska, są standardowym wyrazem wspaniałego terroir. Winnice znajdują się w większości w Marlborough, które jest najważniejszym obszarem winiarskim w Nowej Zelandii dla Sauvignon Blanc.
Cloudy Bay Te Koko to 100% Sauvignon Blanc, uzyskany z selekcji winogron z sześciu pojedynczych działek na żwirowych i piaszczystych glebach, winifikowany i starzony w beczkach z francuskiego dębu. W kieliszku Sauvignon Blanc Te Koko ma jasny słomkowo-żółty kolor.
W nosie ujawnia zdecydowany profil aromatyczny typowy dla Sauvignon Blanc, z perfumami jabłka, cytrusów i owoców tropikalnych, a także nutami miodu. W ustach wino jest wytrawne i świeże z delikatnymi nutami tostów i miodu i prawidłową trwałością.
Jest to wino, które nadaje się do wielu kompozycji z jedzeniem, w tym wegetariańskich quiche i pierwszych dań opartych na owocach morza, takich jak spaghetti z małżami. Podawać poprawnie schłodzone w temperaturze 10/12°C.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Te koko sauvignon blanc 2021. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.