Pić dzisiaj albo przechowywać w piwnicy do 4 lat. Podawać korzystnie schłodzone.Dziś Cloudy Bay raduje się reputacją najistotniej znanego producenta Sauvignon Blanc w Nowej Zelandii dzięki wizji i dalekowzroczności założyciela Davida Hohnena.
David dostrzegł potencjał regionu winiarskiego Marlborough i założył Cloudy Bay w 1985 roku jako jedną z pierwszych winiarni w okolicy. Nazwa winnicy pochodzi od pobliskiego wybrzeża, które pomaga nadać Cloudy Bay Sauvignon charakterystyczną świeżość i świetnie wyważoną równowagę dzięki chłodzącej morskiej bryzie w trakcie ciepłego letniego sezonu wegetacyjnego.woce do produkcji tego kultowego wina pochodzą z 91 działek winnic w podregionach Rapaura, Fairhall, Renwick i Brancott w dolinie Wairau.
W winiarni wino poddawane jest starannej winifikacji przy niedużej ingerencji, aby umożliwić wydobycie typowej osobowości terroir i winogron. Każda parcela jest przechowywana oddzielnie przez cały proces produkcji wina, żeby zapewnić zespołowi winiarskiemu maksymalną kontrolę nad ostatecznym mieszaniem.
W nosie natychmiast zauważą Państwo tradycyjne nuty nowozelandzkiego Sauvignon - agrestu, świeżego soku z cytryny i dojrzałych owoców pestkowych. Pierwszy łyk ujawnia przepyszną świeżość precyzyjnie stabilną gładką teksturą, średnim ciałem i soczystymi smakami brzoskwini, moreli i nektarynek, które kończą się czystym, czystym wykończeniem.
Wyrazisty profil smakowy powoduje, że jest to wyśmienity aperitif lub partner do sushi, grillowanych ryb, owoców morza i liściastych letnich sałatek.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Sauvignon Blanc 2023. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.