Proszę pić teraz lub przechowywać w piwnicy do 5 lat. Nie ma potrzeby dekantacji przed podaniem.W 1985 roku prekursorski duch sprowadził założyciela Davida Hohnena i winiarza Kevina Judda do Marlborough, gdzie wyprodukowali aromatyczne i odważne Sauvignon Blanc.
Cloudy Bay była jedną z pięciu najkorzystniejszych winiarni w Marlborough i ekspresowo zyskała światową sławę jako ceniony producent nowozelandzkiego Sauvignon Blanc. Od tego czasu marka stale się rozwija, oferując wyśmienitą gamę produktów.
Większość winnic jest obsadzona udaną nowozelandzką odmianą winogron, Sauvignon Blanc. Są też Chardonnay i Pinot Noir oraz niektóre Riesling i Gewürztraminer. Nazwa Cloudy Bay pochodzi od kapitana Thoasa Cooka, który podczas swej podróży odkrywczej w 1770 roku wpłynął do mglistej zatoki na wschodnim krańcu doliny Wairau.Cloudy Bay Chardonnay jest stworzone wyłącznie z winogron Chardonnay, pochodzących z czterech winnic położonych w oddzielnych podregionach, Brancott, Fairhall, Ben Morven i Central Wairau ValleyMix, na drenujących glebach żwirowych i gliniastych.
Po miękkim tłoczeniu winogrona fermentują w beczkach z francuskiego dębu w kontrolowanej temperaturze. Następnie wino dojrzewa w beczkach barrique poprzez około 12 miesięcy, zanim zostanie zabutelkowane.To Chardonnay charakteryzuje się słomkowo-żółtym kolorem z zielonkawymi refleksami.
Nos jest natychmiast świeży i urzekający, z nutami kandyzowanych cytrusów, owoców pestkowych, kwiatów sadu i subtelnymi nutami przypraw. Na podniebieniu jest koliste, ze słodkimi aromatami cytrusów i białej brzoskwini, owinięte powłokami kremu.
nieprzeciętne do owoców morza, skorupiaków i w zasadzie każdego przepisu na rybę.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Chardonnay 2022. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.