Przechowywać w piwnicy do 6 lat. Podawać schłodzone. Clos de Gat znajduje się w izraelskiej dolinie Ayalon na Wzgórzach Judejskich, która jest uważana za jeden z najlepszych regionów w kraju do uprawy wina.
Nazwa posiadłości pochodzi od starożytnej "bramy" albo winnicy zbudowanej tutaj trzy tysiące lat temu, co jest dowodem na to, iż wino było tu stworzone od tysiącleci. Postępowa winiarnia została założona w 1998 roku przez winiarza Eyala Rotema, który nawiązał współpracę z francuską firmą Maison Sichel z siedzibą w Bordeaux.Rotem uprawia łącznie około 19 hektarów winorośli, które starannie obsadził odmianami dobranymi do warunków panujących na każdej działce.
Wapienne gleby i łagodny śródziemnomorski klimat wyśmienite warunki do produkcji najwyższej jakości win, które powstają przy niedużej interwencji w winiarni. Winogrona do tego doskonałego Chardonnay są zbierane ręcznie i fermentowane przy użyciu dzikich drożdży w dębowych beczkach, które Rotem importuje bezpośrednio z Francji.Następnie Rotem starzeje wino w beczce przez 12 miesięcy, regularnie mieszając je z osadem, żeby dodać mu tekstury i złożoności.
W nosie wyczuwalne są nuty cytrusów, mango, kwiatu pomarańczy i prażonego dębu. Pierwszy łyk ujawnia bogatą, kremową konsystencję, pełne ciało, a także intensywne smaki owoców tropikalnych i słodkich przypraw, które utrzymują się na podniebieniu.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Chardonnay 2022. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.