Przechowywać w piwnicy do 9 lat. Zdekantować 1 godzinę przed podaniem.Eyal Rotem założył Clos de Gat w 1998 roku we współpracy z Maison Sichel, domem negocjacyjnym z siedzibą w Bordeaux. W ciągu ostatnich lat udało mu się stworzyć jedną z najbardziej udanych butikowych winiarni w Izraelu z około 19 hektarami winnic obsadzonych międzynarodowymi odmianami.
Aby pokazać lokalny terroir i naturalne piękno winogron, Rotem stosuje minimalną interwencję w winiarni i zbiera winogrona ręcznie. Wykonane z reguły z Cabernet Sauvignon z mniejszym udziałem Merlot, jest to flagowe wino z serii Clos de Gat.
Winogrona są rygorystycznie sortowane, a następnie fermentowane w otwartych zbiornikach przy użyciu dzikich drożdży występujących naturalnie w winnicy i na skórkach winogron. Młode wino jest następnie starzone w dębowych beczkach Rotem importowanych bezpośrednio z Francji poprzez 18 miesięcy i butelkowane bez przefiltrowania.
W nosie kuszące aromaty cassis, dojrzałej śliwki i zmiażdżonych ciemnych jagód, podczas gdy pierwszy łyk ujawnia konkretny profil smakowy z ciemnymi owocami i nutami słodkich przypraw, skóry i dymu drzewnego z dojrzewania w dębie.
solidne taniny i pełne ciało powodują, iż jest to genialny pretendent do dopełniającego przechowywania w piwnicy przez następną dekadę.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Ayalon Valley 2017, IL-CG-170005. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.