Pić dzisiaj lub przechowywać w piwnicy do 13 lat. Nie ma zapotrzebowania dekantacji przed podaniem.Położona w dziewiczej dolinie Colchagua, niedaleko Andów, niezwykła chilijska Clos Apalta jest jedną z najlepszych winiarni w Ameryce Południowej.
Posiadłość została zakupiona poprzez Alexandrę Marnier Lapostolle i jej męża Cyrila de Bournet w 1994 roku, po tym jak odkryli oni historyczne winnice zasadzone tu po raz pierwszy na początku XX wieku. Dziś posiadłość jest domem dla wielu najstarszych na świecie nieszczepionych winorośli Cabernet Sauvignon i Carmenere; 16 z 48 hektarów pochodzi z lat 1915-1940.Te czcigodne winorośle pomogły umieścić posiadłość na mapie nieszablonowych czerwonych win, a ich butelka Clos Apalta z 2005 roku była jedynym południowoamerykańskim winem, które otrzymało tytuł Wina Roku Wine Spectator.
Le Petit Clos jest uważany za młodszego brata flagowych win Clos Apalta, z większą przystępnością w młodości i bardziej żywym, owocowym profilem smakowym.Wino jest mieszanką Cabernet Sauvignon i Carmenere w stylu Bordeaux wraz z domieszką Cabernet Franc, Merlot i Petit Verdot.
W winiarni owoce poddawane są fermentacji w 75-hektolitrowych beczkach, a następnie poprzez 6 miesięcy leżakują w nowych beczkach z francuskiego dębu. Wino jest następnie przenoszone do stosowanych beczek na kolejne 16 miesięcy dojrzewania przed butelkowaniem.
konsekwencją jest solidna i młodzieńcza czerwień, która pęka w szwach od dojrzałych ciemnych jagód, damsons i morwy. Na podniebieniu pełne ciało, potężne taniny i długi finisz doprawiony przyprawami i liśćmi tytoniu.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Le Petit Clos 2017, FR-AP-170001. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.