Proszę pić teraz albo przechowywać w piwnicy do 25 lat. Zaleca się dekantację przez godzinę.Założona w 1994 roku przez Alexandrę Marnier Lapostolle i jej męża Cyrila de Bournet, Clos Apalta Casa Lapostolle jest jedną z najbardziej znanych posiadłości w Chile, położoną we genialnej dolinie Colchagua.
Od 2013 roku producent, która ma ponad 370 hektarów winnic w obszarach winiarskich Casablanca, Cachapoal i Colchagua, znajduje się w rękach siódmego przedstawiciela dynastii Lapostolle, a produkcją kieruje popularny konsultant Michel Rolland.
Winiarnia produkuje wina wyjątkowej jakości dzięki szczególnie dobremu mikroklimatowi i terroir, a także autentycznemu savoir-faire.Clos Apalta jest skutkiem mieszanki opartej w głównej mierze na Carmenere, z dodatkiem Cabernet Franc i Merlot.
Winogrona pochodzą z 60-hektarowej winnicy z ponad osiemdziesięcioletnimi winoroślami, posadzonymi na wyjątkowym terroir.Wino ma ciemny rubinowy kolor z fioletowymi odcieniami. Profil aromatyczny jest intensywny i wyrazisty z aromatami przypraw, czerwonych owoców, dojrzałych śliwek, suszonych fig oraz nutami koniczyny i cedru.
Na podniebieniu wino jest skoncentrowane i harmonijne z wysmakowanymi taninami i idealną równowagą pomiędzy alkoholem a świeżością. Jest to krągłe i hojne wino z trwałym finiszem. Proszę spróbować z czerwonym mięsem z grilla lub z Chili con Carne.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla 2019. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.