Pić teraz lub przechowywać w piwnicy do 25 lat. Zdekantować 2 godziny przed podaniem.Ta historyczna posiadłość w Montalcino pochodzi z XVII wieku i szczyci się znakomitym pałacem zbudowanym poprzez biskupa Montalcino.
Znajdowała się w rękach rodziny Ciacci, dopóki hrabina Elda Ciacci nie przekazała jej zarządcy majątku, Giuseppe Bianchini, ponieważ nie miała własnych bezpośrednich potomków. Od tego czasu opiekują się nim trzy pokolenia Bianchinich, którzy tworzą tu własne rodzinne dziedzictwo.Ta pojedyncza winnica Brunello pochodzi z szanowanej rodzinnej działki Pianrosso, która ma 11,7 hektara dojrzałych winorośli posadzonych na wysokości do 360 metrów na glebach marglistych.
Bliskość rzeki Orcia ma kluczowe znaczenie, pomagając moderować temperatury i zapewniając nadzwyczajne warunki do uprawy najwyższej jakości czerwonych win. W winiarni owoce są fermentowane w kadziach ze stali rdzoodpornej i szkła, a następnie dojrzewają w wielkich beczkach z dębu slawońskiego poprzez 3 lata.Ten długi i powolny okres dojrzewania pomaga podkreślić piękno terroir i winogron Sangiovese, dodając subtelne nuty tostowe i przyprawowe do jasnego rdzenia czerwonych owoców.
Na podniebieniu znajdują się mocne taniny, pełne ciało i długie, strukturalne wykończenie, które pomogą temu winu efektownie starzeć się w piwnicy przez następne kilka dekad.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Ciacci Piccolomini d'Aragona Pianrosso Santa Caterina d'Oro Riserva 2015, IT-DA-150001. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.