Pić teraz lub przechowywać w piwnicy do 20 lat. Zdekantować 1 godzinę przed podaniem.Posiadłość Ciacci Piccolomini d'Aragona znajduje się w południowo-wschodnim rogu Montalcino, w pobliżu rzeki Orcia, która pomaga moderować temperatury podczas gorącego lata.
Pałac na terenie posiadłości został zbudowany przez biskupa Montalcino w XVII wieku. Współczesna historia posiadłości rozpoczyna się w 1985 roku, kiedy to hrabina Elda Ciacci przekazała ją swojemu zarządcy.
Dziś posiadłością opiekuje się jego dwoje dzieci i dwoje wnuków, którzy tworzą tu własne rodzinne dziedzictwo.Ta pojedyncza winnica Brunello pochodzi z działki o powierzchni 11,7 hektara, która znajduje się na wysokości do 360 metrów i cechuje się najwyższej jakości glebami marglistymi.
Terroir tutaj pomaga wytwarzać szykowne, ale strukturalne wina z dużą ilością równoważącej kwasowości i aromatów. W winiarni winogrona są fermentowane w zbiornikach ze stali nierdzewnej i szklanych kadziach, a następnie dojrzewają przez 36 miesięcy w wielkich beczkach z dębu slawońskiego.Jak tylko naleją Państwo kieliszek tego czarującego Brunello, zauważą Państwo kuszące nuty dojrzałych wiśni, skóry, cedru i cynamonu, które pochodzą z długiego czasu spędzonego w dębie.
Na podniebieniu jest dużo mocy i jędrnych tanin stabilnych kwasowością, co daje temu winu wielki potencjał starzenia w piwnicy. Proszę otwierać wraz z sezonowaną dziczyzną, taką jak dziczyzna albo dzik, albo przechowywać w piwnicy poprzez dekadę albo dłużej.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Pianrosso brunello di montalcino 2018 Ciacci piccolomini d'aragona. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.