Proszę pić teraz albo przechowywać w piwnicy do 20 lat. Nie trzeba dekantować, ale najlepiej otworzyć pół godziny przed podaniem.Château Teyssier to grand cru Saint-Émilion założone na początku XVIII wieku w Vignonet.
Posiadłość została nabyta w 1994 roku przez Jonathana i Lyn Maltus, Anglików z byłej Rodezji. W chwili zakupu posiadłość składała się z 5 hektarów winnic. Obecnie posiadłość obejmuje około 50 hektarów winnic w Saint-Émilion i okolicach i produkuje 10 win z zróżnicowanych apelacji, z kilkoma winami jednoapelacyjnymi tworzonymi w niezwykle ograniczonych ilościach.Chateau Teyssier to mieszanka 70% Merlot i 30% Cabernet Franc, starzona w nowym francuskim dębie, w doskonałym stylu Saint-Emilion.
Kolor jest ciemny i głęboki czerwony z fioletowymi refleksami. Profil aromatyczny jest intensywny i złożony z nutami czarnych owoców leśnych charakterystycznych dla Merlot, zwłaszcza jeżyn, jagód, porzeczek i śliwek, a następnie wanilii i nut tostowych.
Na podniebieniu jest miękkie i soczyste, bogate i krągłe. Taniny są aksamitne, ciało jest średnio pełne, a finisz ujawnia elegancką kwasowość, która nadaje mu równowagę i elegancję. Jest to znakomite wino do polędwicy wieprzowej, korzystnego rzadkiego steku i dojrzałych serów, takich jak parmezan lub Comté.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla 2019. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.