Przechowywać w piwnicy przez 30 lat lub dłużej. Dekantować do 2 godzin przed podaniem.Jest to arcydzieło winiarstwa z brzegów ujścia rzeki Gironde w Bordeaux. Składa się w 65% z Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 4% Cabernet Franc i 1% Petit Verdot, wszystkie skategoryzowane z winnic Grand Cru w regionie Pessac-Léognan w Graves.
W nosie można odkryć złożone nuty czarnych owoców, z akcentami delikatnych kwiatów, mineralności krzemienia i przypraw.Chateau Smith Haut Lafitte to jedna z tych bordoskich instytucji, której historia sięga połowy XVIII wieku.
obecnie jest własnością rodziny Cathiard, która odnowiła posiadłość przed przeprowadzką na pełny etat, żeby w pełni zanurzyć się w procesie produkcji wina. W kieliszku czerwone Chateau Smith Haut Lafitte ma olśniewająco głęboki kolor, graniczący z czernią.
Natychmiast uderza w podniebienie świetnym połączeniem skoncentrowanych owoców, pełnego ciała, wyrafinowanych tanin i bezspornie świeżej kwasowości. Wino leżakowało poprzez 18 miesięcy w dębowych beczkach, z których 60% wytworzono we własnym zakresie.
Proszę zwrócić uwagę na bogate nuty jeżyn, czarnych wiśni, gałki muszkatołowej, dymu, lukrecji i przypraw. Jest to wino, którym warto się delektować - można je scalać z daniami na bazie wołowiny, pieczoną jagnięciną albo najwyższej klasy serami.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla 2017. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.