Przechowywać w piwnicy do 3 lat. Podawać schłodzone. Chateau Saint-Maur pochodzi z XIX wieku i znajduje się zaledwie 10 km od Saint-Tropez, pomiędzy Morzem Śródziemnym a górami Massif des Maures. Obecnie posiadłość jest własnością Rogera Zanniera i jest zarządzana przez jego zięcia, Marca Monrose'a, który zbudował zupełnie nową winiarnię i odnowił winnice.
Chateau Saint-Maur jest jedną z zaledwie 22 posiadłości w całym Côtes de Provence, które otrzymały elitarny status Cru Classé dzięki wyśmienitym winom różowym, które stanowią 85% całkowitej produkcji posiadłości.Ich cuvee Saint M składa się typowo z Grenache i Cinsault wraz z mniejszą ilością Syrah, Mourvedre i Cabernet Sauvignon.
Tutejsze warunki są nadzwyczajne do produkcji lekkich i eleganckich róż prowansalskich dzięki ciepłym letnim dniom moderowanym przez chłodzące bryzy z pobliskiego wybrzeża i gór.W winiarni owoce poddawane są niedługiej maceracji na zimno, aby wydobyć ze skórek winogron dużo aromatów i subtelny różowy kolor.
Następnie moszcz jest poddawany winifikacji w zbiornikach ze stali rdzoodpornej o kontrolowanej temperaturze i dojrzewa na osadzie, by nadać mu blask i dobrze zaokrągloną teksturę. Rezultatem jest żywe różowe wino pełne malin, czerwonych wiśni i delikatnych nut kwiatu pomarańczy.
Elegancja i równowaga powodują, że wino to perfekcyjnie pasuje do owoców morza, zwłaszcza takich dań jak spaghetti podawane z sosem z małży.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Saint m rose 2023. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.